Végbél tályog, periproctalis feltárása

2023-07-12 by himgmedical
Minimál csomag

Ügyfeleinknek lehetősége van végbél tályog, periproctalis feltárására, ambulánsan végezhető sebészeti beavatkozás során, beutaló nélkül, Budapesten a 13. kerületben.

Végbél tályog, periproctalis:

A végbélnyílás körüli laza kötőszövetes térségben kialakuló gennygyülemet nevezzük végbéltályognak, vagy latinul periproctalis tályognak. Az elváltozás igen kellemetlen, jelentős fájdalommal, duzzanattal jár, mely panaszok székeléskor fokozódnak, a tünetekhez láz, hidegrázás is társulhat. Ha az elváltozás kifakad, gennyes váladékozás észlelhető, ilyenkor általában a fájdalom már mérséklődik. A betegség pontos oka nem ismert, de kialakulásában szerepet játszanak a végbél körüli sérülések, így hatása van a mechanikai irritációnak (pl.: biciklizés, ülőmunka), valamint a székelési szokásoknak is (hasmenés, székrekedés). Amennyiben végbél körüli tályog többször fordul elő, a beteg részletes kivizsgálása szükséges cukorbetegség és gyulladásos bélbetegség irányába.

A betegség kezelésében gyakran van szükség sebészi beavatkozásra, a tályog feltárása a genny kiürítése javasolt. Ha az elváltozás a bőrfelszínhez közel helyezkedik el a feltárás helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. Feltárást követően a kellemetlen panaszok általában gyorsan csökkennek, mert ezeket a feszülő, pangó váladék okozza. A betegség gyógyhajlama jó, de az esetek 15-20 %-ban elhúzódó sebváladékozás észlelhető, ilyenkor valószínű, hogy a tályogüreg közlekedik a végbéllel és további sebészi beavatkozásra lesz szükség.

Az időben történő kezelés és a megfelelő sebápolás kulcsfontosságú a periproctalis tályogok hatékony gyógyulásához. Fontos, hogy konzultáljon egy tapasztalt sebész szakorvossal, aki szakértelmével és tapasztalatával segít a tályog diagnosztizálásában és a megfelelő kezelési terv kialakításában.

A sebészeti beavatkozás után a gyógyulási folyamat időt vehet igénybe, és minden beteg egyedi lehet. Az orvos tanácsokkal szolgálhat az otthoni sebápolásra, a kötéscserére és az esetleges fájdalomcsillapítókra vonatkozóan. Fontos, hogy mielőbb elkezdjék a kezelést, ha periproctalis tályogra utaló tüneteket tapasztal, például fájdalmat, duzzanatot vagy vörösséget a végbél környékén. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet megelőzni a szövődményeket és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

A HIMG Medical sebész szakorvosa:

Dr. Fekete Krisztina

Dr. Fekete Krisztina

Sebész szakorvos

Dr. Fekete Krisztina

Dr. Lendvai András

Sebész szakorvos

Jelentkezés vizsgálatra:

Jelentkezzen hozzánk még ma sebészeti szakrendelésre beutaló nélkül Budapesten, a 13. kerületben
Jelentkezzen vizsgálatra az alábbi telefonszámon:
+36 30 207 4588

Kedves Páciensek!

Sebészeti szolgáltatásaink jelenleg nem elérhetőek.
Megértésüket köszönjük!