Allergia kialakulásának okai

2016-08-24 by himgmedical
allergia-kialakulasa-1.jpg

Az allergia tulajdonképpen nem más, mint egyfajta túlérzékenység, ami azért alakul ki, mert a természetes védekezőképességünk egyensúlya valami miatt felborult. Az immunrendszerünk ugyanis normális esetben képes védekezni a baktériumok, vírusok, és egyéb más kórokozók támadásai ellen. Allergia esetén viszont az olyan ártalmatlannak tűnő anyagok – mint pl. a kutya -és macskaszőr, háziporatka-ürülék, penészgomba, illetve a pollenek – hatására is beindul a szervezetünk védekező mechanizmusa, melyek allergiás tüneteket váltanak ki. Az allergia bármely életkorban kialakulhat, de mégis leginkább a gyermek -és fiatalkorban kezdődik. Az újszülött csecsemőknél még nem beszélhetünk konkrét allergiáról, mivel nekik még nincs kialakult immunrendszerük.

Az allergia kialakulásának legfőbb okai, tényezői:

  1. Genetikai hajlam

Az allergia kialakulásában döntő szerepet játszik az öröklődés. Ha csak az egyik szülő allergiás, akkor 30 százalék, ha mindkét szülő allergiás, akkor mintegy 80 százalék az esély arra, hogy a gyermeknél is megjelennek az allergiás tünetek.

allergia okai

  1. Megváltozott környezet

A legjellemzőbb parlagfű allergia úgy alakul ki, hogy a különféle kemikáliákban, illetve a levegőben lévő szennyező anyagok rátapadnak a virágpor szemcséire, ezáltal megváltoztatják azok felszínét, így sokkal jobban irritálják az allergiára hajlomos embereket.

  1. Steril életmód

A mai világban sokkal sterilebb körülmények között élünk, a gyerekek szinte nem is találkoznak a kórokozókkal. Pedig az immunrendszer tökéletes és kiegyensúlyozott működéséhez szüksége van a korai fertőzésekre. Tehát a túlzásba vitt higiénia is oka lehet az allergia kialakulásának (nem kell mindig mindent fertőtleníteni!)

  1. Stressz és mozgásszegény életmód

Ez a kettő nagymértékben összefügg egymással, hiszen az ülőmunka, a tévénézéssel és a számítógép előtt töltött idő, az autózás szinte teljesen kizárják a mozgást, a test fizikai aktivitását. Így a mindennapi stressz az életünk részévé vált, amely szintén bizonyítottan növeli az allergia kialakulásának kockázatát, és hozzájárul a tünetek felerősödéséhez.

Ezenkívül az allergia kialakulását okozhatják még:

  • kipufogó gáz belélegzése, főleg az autópályák mellett
  • sok kemikália, amiket nap mint nap magunkhoz veszünk
  • antibiotikumok, melyek tönkreteszik a vastagbelet és a bélflórát
  • egészségtelen táplálkozás, tartósítószerek stb.

Vizsgálatra jelentkezés

Allergiára utaló tüneteket tapasztalt, de nem tudja, mi lehet a kiváltó ok? Keresse fel allergológia szakrendelésünket!

Jelentkezzen vizsgálatra az alábbi telefonszámon: +36 30 207 4588