Dermoid ciszta, cysta pilonidalis, sinus pilonidalis feltárása

2023-07-12 by himgmedical
Minimál csomag

Ügyfeleinknek lehetősége van dermoid ciszta, cysta pilonidalis, sinus pilonidalis feltárására, ambulánsan végezhető sebészeti beavatkozás során, beutaló nélkül, Budapesten a 13. kerületben.

Dermoid ciszta, cysta pilonidalis, sinus piloidalis jellemzői:

A dermoid cysta vagy sinus pilonidalis bőr alatti rendellenes szövetszaporulatot jelent. A keresztcsont felett a bőr mély redőt vet, a redő mélyén a szőrszálak és a szőrtüszőkhöz kapcsolódó mirigyek könnyen rossz irányba növekszenek, befordulnak, bőr alatti tasakot, cystát hoznak létre. Az itt pangó váladék és szövetrészek gyakran felülfertőződnek, tályog alakul ki. Ilyenkor bőrpír, duzzanat, jelentős fájdalom és gennyes váladékozás jelentkezik. A panaszok és a gyulladásos jelek gyakran elhúzódó, mivel a bőr alatti tasak tartalma nem tud teljes egészében kiürülni, több járaton, sipolynyíláson keresztül váladékozás észlelhető. Az elváltozás általában a fiatal felnőtteket érinti, férfiakban sokkal gyakoribb, a szőrös testalkat és a túlsúly hajlamosító tényező.

Akut gyulladás esetén a tályog sebészi feltárásra javasolt, a gennyes tartalom kiürítése szükséges, mely helyi érzéstelenítésben általában elvégezhető. A beavatkozást követően rendszeres sebkezelésre, kötözésre van szükség. A gyulladásos jelek megszűnését követően bőr alatti rendellenes szövetszaporulat eltávolítása javasolt, mely csak altatásban végezhető műtét. A kiújulás megelőzésére a teljes gyógyulás után az érintett terület végleges (lézeres) szőrtelenítése javasolt.

Az operáció után a sebgyógyulás és a sebápolás fontos tényezője a gyógyulási folyamatnak. A szakorvos kontroll vizsgálatok során figyelemmel kíséri a seb gyógyulását és gondoskodik a megfelelő sebápolásról, kötéscseréről és szükség esetén antibiotikumok alkalmazásáról. A betegnek követnie kell az orvosi utasításokat a sebápolásra vonatkozóan, és rendszeres kontroll vizsgálatokra kell járnia.

Fontos megjegyezni, hogy a dermoid cysta/ sinus pilonidalis kezelése egyéni lehet, és a kezelési tervet az orvos határozza meg a beteg alapján. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet megelőzni a szövődményeket és elősegíti a gyorsabb gyógyulást. A rendszeres követés és a megfelelő sebápolás kulcsfontosságú a teljes gyógyulásához.

Fontos, hogy konzultáljon egy tapasztalt sebész szakemberrel, aki szakértelmével és tapasztalatával segít a dermoid ciszta/sinus pilonidalis diagnosztizálásában és a megfelelő kezelési terv kialakításában. A korai diagnózis és a megfelelő sebészeti beavatkozás lehetőséget nyújt a betegnek a gyorsabb gyógyulásra és a kellemetlen tünetek enyhítésére.

A HIMG Medical sebész szakorvosa:

Dr. Fekete Krisztina

Dr. Fekete Krisztina

Sebész szakorvos

Dr. Fekete Krisztina

Dr. Lendvai András

Sebész szakorvos

Jelentkezés vizsgálatra:

Jelentkezzen hozzánk még ma sebészeti szakrendelésre beutaló nélkül Budapesten, a 13. kerületben
Jelentkezzen vizsgálatra az alábbi telefonszámon:
+36 30 207 4588

Kedves Páciensek!

Sebészeti szolgáltatásaink jelenleg nem elérhetőek.
Megértésüket köszönjük!