Hajgyógyászat

2016-08-25 by himgmedical

A hajgyógyászat a haj és a fejbőr vizsgálatával, a hajproblémák testi és lelki okainak feltárásával, a tünetek kezelésével, a hajproblémák megoldásával foglalkozó szakterület. A haj reagál a szervezet folyamataira, a kóros elváltozásokra. Hajunk minőségének romlása figyelmeztet bennünket testi-lelki állapotunk valamely problémájára.

A hajhullás mindkét nemet érintő probléma, aminek elterjedéséhez hozzájárulnak az úgynevezett civilizációs ártalmak is, mint például a stresszes életmód. A hajgyógyászat körébe tartozó haj és fejbőr vizsgálat során használt modern eszközökkel fel tudjuk tárni a hajvesztés okait és a megmaradt hajszálak állapotát, az így nyert információk segítségével pedig egyedi kezelési lehetőséget tudunk ajánlani pácienseinknek.

Férfi hajvesztés okai

Mi történik egy hajgyógyászati vizsgálaton?

A hajgyógyászati vizsgálat anamnézis felvételével veszi kezdetét. A rövid beszélgetés keretében a hajgyógyász kikérdezi a pácienst panaszairól, valamint korábbi vagy aktuális betegségeiről és az esetlegesen fogyasztott gyógyszerekről. Sok esetben már a hajgyógyászati vizsgálaton zajló beszélgetésből egyértelmű következtetéseket tudunk levonni a hajprobléma okaira vonatkozóan. A foltos hajhullás, vagy egyéb atipikus, nem androgenetikus alopécia, illetve kopaszodás esetén pedig sokat segítenek a korábbi belgyógyászati vizsgálatokról és kezelésekről készült leletek és zárójelentések.

A hajgyógyászati vizsgálat fizikális része alapos szemrevételezéssel kezdődik, majd ezt követik a műszerekkel, köztük a mikrokamerával végzett vizsgálatok. A vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók az esetleges fertőzések, vagy a hajhagymát érintő betegségek.

A hajprobléma okainak feltárása után a hajgyógyász (sok esetben speciális gyógynövényes készítményekkel történő) kezelési javaslatokat tesz a probléma orvoslására.

A már kialakult kopaszodás és a nagy mértékű hajritkulás esetében azonban előfordulhat, hogy már csak a hajbeültetés jelenthet végleges megoldást. Hajgyógyászaink csak végső esetben ajánlják a hajbeültetési beavatkozást, melyet pácienseink orvosi centrumunkban is igényelhetik.

Minél hamarabb keresi fel hajgyógyászati szakrendelésünket problémái jelentkezése esetén, annál valószínűbb, hogy hajhullása megállítására, illetve a már kialakult kopaszodás, vagy bármely egyéb hajprobléma eltüntetésére hatékony módszert tudunk ajánlani.