Gasztroenterológia
A gasztroenterológia az emésztőrendszer (a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag és -vezeték), betegségeinek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó szakterület.
A gasztroenterológiai vizsgálat lehetővé teszi az emésztőrendszer betegségeinek megelőzését, valamint korai stádiumban történő diagnosztizálását. Ehhez azonban arra van szükség, hogy időben felkeresse a szakrendelést.
Mikor érdemes gasztroenterológushoz fordulni?
– gyakori hasi panaszok, puffadás, gyomorégés esetén
– székelési szokások megváltozása esetén (ismétlődő székrekedés, vagy hasmenés)
– kellemetlen szájszag esetén
– tartós étvágytalanság esetén
– hirtelen és nagymértékű fogyás esetén
– nyelési zavarok esetén
– fekete, vagy véres széklet esetén
– görcsös hasi fájdalom esetén
– egyéb gyomor- és bélrendszeri betegségek esetén
Mit foglal magában egy gasztroenterológiai vizsgálat?
A gasztroenterológiai vizsgálat, mint minden vizsgálat, az anamnézis felvételével kezdődik (a beteg részletes kikérdezése panaszairól, kórelőzményeiről).
Maga a vizsgálat több vizsgálati módszert is magában foglalhat. Gyakori például a vér-, vizelet- és széklet laboratóriumi vizsgálata, a hasi ultrahang vizsgálat, hagyományos röntgen vizsgálatok, CT és MR vizsgálatok, a felső- és alsó tápcsatorna, valamint az epeút-hasnyálmirigy rendszer endoszkópos, tükrözéses vizsgálata.