Urológia

2016-08-24 by himgmedical
urologia-1.jpg

Az urológia a szervezet méregtelenítésében nélkülözhetetlen szerepet betöltő vizelet elválasztó és elvezető rendszer (vese, vesevezeték, húgyhólyag, húgycső), valamint a férfiak esetében a nemi szervek (herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték és ondóhólyag, hímvessző, járulékos nemi mirigyek) betegségeinek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó szakterület. Az urológiai szakrendelés szolgáltatásait férfiak és nők egyaránt igényelhetik.

urológia

Mikor ajánlott az urológus felkeresése?

– hólyagfájdalom esetén

– húgyúti szervek betegségei esetén (ide tartozik a vese, húgyvezeték, húgycső, here stb.)

– merevedési zavarok esetén

– szokatlan vizelési inger esetén (hirtelen jelentkező, fájdalmas)

– alhas, nemi szervek fájdalma

– véres vizelet, véres ondó észlelése esetén

– bármely egyéb női vagy férfi vese, vesevezeték, húgyhólyag, húgycső panasza esetén, illetve férfiaknál bármely nemi szervet érintő tünet esetén

A leggyakoribb urológiai betegségek:

– húgyhólyag gyulladás,

– húgyhólyag daganat,

– inkontinencia,

– vesekő,

– vesemedence gyulladás,

– prosztatarák, hererák,

– herefejlődési zavarok

Hogyan zajlik egy urológiai vizsgálat?

Az urológiai vizsgálat, ahogyan minden egyéb szakrendelési vizsgálat, az anamnézis felvételével veszi kezdetét. Az anamnézis során az urológus a panaszokról, kórelőzményekről kérdezi a pácienst. Ezt követik a különböző fizikális vizsgálatok. Az urológiai vizsgálatok lehetnek nem műszeres és műszerrel történő vizsgálatok. A nem műszeres vizsgálatok keretében sor kerülhet például laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatra, ondóvizsgálatra, általános, tapintással történő fizikai vizsgálatra. Az urológiai műszeres vizsgálatai lehetnek ultrahangos vizsgálatok, urodinámia (vizeletáramlás mérés), és uroflow (hólyagfunkció vizsgálat).

Ez a szolgáltatásunk jelenleg nem elérhető!