Az allergia kezelése

2016-08-24 by himgmedical
allergologia-4-1.jpg

A mai orvostudomány álláspontja szerint az allergia jól kezelhető és szinte teljesen tünetmentessé tehető. Sajnos azonban az allergiás betegek többsége már csak szezonban fordul orvoshoz, vagy csak akkor, ha már jelentkeztek a súlyosabb szövődmények. Az allergia kezelését azonban már az allergén megjelenésekor, vagyis még jóval a tünetek jelentkezése előtt el kell kezdeni. Az idejében megkezdett kezeléssel ugyanis enyhíteni tudjuk a szezonban megjelenő tünetek súlyosságának kialakulását.

az allergia kezelése

Az elmúlt években jelentősen bővültek a kezelési módok lehetőségei is. Az idejében megkezdett hagyományos gyógyszerek (antihisztaminok, szemcseppek, orrcseppek) mellett olyan kezelések is csillapíthatják a tüneteket, mint például: a homeopátia, az akupunktúra, a fényterápia, az immunterápia. De a különböző stressz-kezelő technikák is eredményesnek bizonyulnak.

Az allergiás tünetek kezelése betegenként és szezononként is eltérő lehet. Ha a korábban használt készítményekkel nem tudunk megfelelő életminőséget elérni, abban az esetben a gyógykezelés módosítása indokolt lehet. Várandósság esetén viszont nagyon fontos, hogy a gyógyszerek szedését kerülni kell, vagy érdemes módosítani a korábbi kezelést.

Az allergia kezelésében, illetve gyógyításában fontos szerepe van a megelőzésnek, ezért az első és legfontosabb teendő, hogy kerüljük a tüneteket kiváltó allergént, ehhez pedig minél hamarabb azonosítani kell, hogy mi okozza a panaszokat. Ezt allergia vizsgálat által tudjuk megállapítani. Ugyanakkor számos gyógyszer áll a rendelkezésünkre, amelyek képesek az allergiás tüneteket kezelni, illetve megszüntetni (pl. különféle szteroidok, antihisztaminok). Ezeknek a szereknek az alkalmazásáról csak a kezelőorvos dönthet. A gyermekeknél gyakran előfordul, hogy kinövik az allergiát, míg a felnőttek esetében sajnos ez már nem mondható el. Ha az allergiát nem kezeljük időben, vagy megfelelő módon, úgy szövődményként kialakulhat allergiás asztma. Az ételallergia és a rovarcsípés után kialakult allergia következtében jelentkezhet az ún. anafilaxiás sokk, ami akár a beteg életét is veszélyeztetheti. Nem szabad tehát az allergiát félvállról venni! A pontos diagnózis után megfelelő kezelés mellett a probléma orvosolható, és nagymértékben javítható a beteg életminősége, így ezáltal elkerülhetők a súlyosabb szövődmények is.

A kellemetlen tünetek ellen csak úgy lehet hatékonyan védekezni, ha az megfelelő és pontos diagnózisra épül. Az allergia kimutatásának egyik legmegbízhatóbb és legeredményesebb módszere a vérvizsgálat, amely nagyon sok esetben szinte az egyetlen alkalmazható eljárás. A vérből általában az össz IgE mennyiséget szokták megállapítani.

az allergia kezelése

Két évesnél fiatalabb gyermekeknél, kismamáknál, vagy akik bőrbetegségben szenvednek, illetve ha az allergiavizsgálatra allergiaszezonban kerül sor, akkor ezekben az esetekben mindenképpen vérvétel, illetve vérvizsgálat szükséges. A második leggyakoribb módszer az ún. provokációs teszt,

mely során a szervezetet (általában a bőrt) kis mennyiségű allergénnel, vagy allergén-kivonattal hozzák kontaktusba. Az arra érzékeny egyéneknél rövid időn belül helyi reakció jelentkezik. Az allergia kezelése függ egyrészt magától az allergéntől, ami a tüneteket okozta, valamint az érintett szervektől is.

Vizsgálatra jelentkezés

Allergiára utaló tüneteket tapasztalt, de nem tudja, mi lehet a kiváltó ok? Keresse fel allergológia szakrendelésünket!

Jelentkezzen vizsgálatra az alábbi telefonszámon: +36 30 207 4588